Wat gebeurt er na het onderzoek?

De raadsonderzoeker schrijft een rapport. Daarin staat wat wij denken dat de beste oplossing voor je is. Bijvoorbeeld dat er een jeugdbeschermer komt helpen in het gezin. Het rapport gaat dan naar de kinderrechter. De kinderrechter beslist wat er gaat gebeuren.

Tekstwolkje

Wanneer hoor ik of er iets gaat veranderen?

Na het onderzoek schrijft de raadsonderzoeker op wat er volgens ons nodig is voor jou en jullie gezin. De raadsonderzoeker legt je uit wat dat voor jou betekent.

Je mag laten weten wat je daarvan vindt

Na de uitleg van de raadsonderzoeker, krijg je zelf ook het rapport of een gedeelte ervan. Wil je erop reageren of staat er iets in dat niet klopt? Geef dit binnen 5 werkdagen door. Daarna maakt de raadsonderzoeker een definitief rapport.

Denken we dat er verplichte hulp nodig is in jullie gezin? Dan gaat het rapport naar de kinderrechter. De kinderrechter beslist wat er gaat gebeuren.

'Ben je het niet eens met de uitkomst van ons onderzoek? Laat dat dan weten aan de raadsonderzoeker. Dan zorgt die ervoor dat jouw reactie in het rapport komt. De rechter leest het dan ook. En je kunt het ook zelf aan de rechter vertellen.’ - Eveline, raadsonderzoeker.

Twee poppetjes in gesprek

Luistert de rechter ook naar mij?

Ja. Meestal (vanaf 12 jaar) krijg je van de rechtbank een uitnodiging voor een gesprek met de rechter. Dat gesprek is vertrouwelijk en je ouders zijn er niet bij. 

Je kunt de rechter vertellen over: 

  • De thuissituatie
  • Wat je vindt van het rapport
  • Wat jij denkt dat het beste voor je is

De rechter luistert naar je, maar neemt zelf een besluit. Soms is dat niet precies wat je wilde. Toch doet de rechter dat omdat het beter is voor jou.

Bekijk meer uitleg en een video op Rechtvoorjou.nl

Wat kan de rechter beslissen?

  • Soms komt er een jeugdbeschermer in het gezin helpen met de opvoeding

    Soms komt er een jeugdbeschermer in het gezin helpen met de opvoeding totdat het weer beter gaat. Dat noemt de rechter een ondertoezichtstelling (OTS).

  • Soms is het beter dat je ergens anders gaat wonen totdat het beter gaat. Misschien bij een familielid of bevriend gezin? Jij en je ouders kunnen daarover meedenken. We snappen dat je graag in je vertrouwde omgeving blijft.

  • Heel soms gaat het zo slecht thuis dat je ouders niet voor je kunnen zorgen. Dan gaat iemand anders voor je zorgen. De rechter beslist dat alleen als je in gevaar bent en er geen andere oplossing is.

  • Soms is er geen extra hulp nodig.