Praten met de raadsonderzoeker

Je krijgt een uitnodiging voor een gesprek met de raadsonderzoeker. Je ouders zijn daar niet bij. Zo heb je de ruimte om te vertellen wat jij belangrijk vindt. De raadsonderzoeker praat ook met je ouders en anderen die jullie gezin goed kennen.

Hoe bereid ik me voor op het gesprek?

  • Illustratie met tip van raadsonderzoeker Eveline

    Tip 1. Denk alvast na over wat je wil bespreken. Wat denk jij dat kan helpen om het beter te laten gaan in jullie gezin? Zet het in de notities van je telefoon. Fijn om tijdens het gesprek bij de hand te hebben. Als je het lastig vindt om dit aan de raadsonderzoeker te vertellen, mag je het ook laten lezen.’

  • Tip 2. Vraag hulp van iemand die je vertrouwt zoals je tante, leraar of vriend.

  • Tip 3. Jeugdstem.nl kan je helpen met de voorbereiding. Er werken mensen die veel weten over jeugdzorg en jongeren in jouw situatie. Je kunt er veilig praten of chatten met een van hun vertrouwenspersonen.

Tekstwolkje

Waar gaat het gesprek over?

  • We zijn benieuwd wie je bent en wat jou allemaal bezighoudt.
  • Wat zou je graag anders zien thuis, op school, met je vrienden of op je werk?
  • Wat er nodig is om de situatie voor jou te verbeteren.

‘Ik vraag een jongere ook: goh, hoe is het om hier te zijn? En hoe gaat het met je?' - Rutger, raadsonderzoeker.

Iemand meenemen naar een gesprek

Mag ik iemand meenemen?

Ja en je mag zelf kiezen wie. Het is fijn als het iemand is die jou goed kent en die jij vertrouwt. Bijvoorbeeld je tante, leraar of een goede vriend(in). Je kunt ook contact zoeken met een vertrouwenspersoon van Jeugdstem. Diegene heeft ervaring met situaties als die van jou en kan mee naar het gesprek om je te steunen. 

‘Laatst vroeg een jongen of hij zijn mentor van school mocht meenemen. Dat kan als hij zich daar goed bij voelt.' - Rutger, raadsonderzoeker.

Drie poppetjes met iedereen een rapport

Wie leest wat ik vertel tijdens het gesprek?

Na je gesprek schrijft de raadsonderzoeker een gespreksverslag. Daarin staan de belangrijkste punten waarover jullie gepraat hebben.

Het gespreksverslag komt ook in het rapport dat de raadsonderzoeker maakt na het onderzoek. Je ouders en zo nodig de kinderrechter of een jeugdbeschermer kijgen dat rapport ook.

‘Je mag altijd zeggen: hier wil ik het liever niet over hebben. Misschien vraag ik je dan met wie je er wel goed over kunt praten en of ik diegene mag bellen.’ - Eveline, raadsonderzoeker.

Overleg gerust met de raadsonderzoeker

Vertel je iets aan de raadsonderzoeker waarvan je niet wil dat anderen het weten? Of wil je het gespreksverslag graag zien voordat het in het rapport komt? Bespreek dan gerust met de raadsonderzoeker hoe jullie daarmee om kunnen gaan. Als er iets in het gespreksverslag staat dat echt niet klopt, dan past de raadsonderzoeker het aan. 

Zie ook