Wat doet een raadsonderzoeker?

Een raadsonderzoeker werkt bij de Raad voor de Kinderbescherming. Zijn er zorgen over jou en de situatie waarin je opgroeit? Dan proberen onze raadsonderzoekers uit te vinden wat er nodig is om het beter te laten gaan. Dat doen ze samen met jou en jullie gezin.

Wat kan ik verwachten van een raadsonderzoeker?

  • De raadsonderzoeker bekijkt welke hulp jij en jullie gezin al hebben gehad

    1. De raadsonderzoeker bekijkt welke hulp jij en jullie gezin al hebben gehad. En wat zou jou nu kunnen helpen?

  • 2. De raadsonderzoeker wil meer weten over jou en jullie gezin. Het is waardevol als jij vertelt hoe het met jou gaat en wat jij vindt van de situatie.

  • 3. De raadsonderzoeker doet het onderzoek niet alleen. Om te snappen wat er nodig is, overlegt de raadsonderzoeker met: jou, je ouders, anderen die jullie gezin goed kennen (bv: leraar of hulpverlener) en deskundigen van de Raad voor de Kinderbescherming.

  • 4. Na het onderzoek schrijft de raadsonderzoeker een rapport. Daarin staat wat wij denken dat nodig is om de situatie te verbeteren.

Tekstwolkje

Moet ik met een raadsonderzoeker praten?

Het hoeft niet, maar is wel verstandig. De raadsonderzoeker vindt het belangrijk om te horen hoe het met je gaat en wat je van de situatie vindt. Zo kunnen we rekening houden met wat voor jou belangrijk is.

‘Ik wil jouw verhaal graag uit jouw mond horen, in plaats van dat ik het via het papier van andere mensen hoor.’ - Rutger, raadsonderzoeker.

Het gaat toch niet zo goed, waar kan ik terecht voor hulp?

Het gaat niet zo goed, kan ik de raadsonderzoeker bellen?

Bel gerust met de raadsonderzoeker als je een vraag hebt over het onderzoek. Ook kun je contact zoeken met de locatie in jouw regio.

Bel je liever niet? Overleg met de raadsonderzoeker op welke manier jullie contact met elkaar hebben.

Gaat het steeds slechter?

  • Neem contact op met je hulpverlener(s).
  • Als er direct gevaar is, bel je meteen 112

‘Heb je binnenkort een gesprek en weet je al wie de raadsonderzoeker is? Dan mag je zeker even bellen en zeggen: ik wil van tevoren eigenlijk wel een beetje weten wie jij bent en wat we gaan bespreken.' - Eveline, raadsonderzoeker.