Wachttijden bij een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming

Onderzoek doen is een belangrijk onderdeel van het werk van de Raad voor de Kinderbescherming. Soms kunnen we niet direct met een onderzoek starten. Dat betekent dat er een wachttijd is. Alleen in een spoedsituatie starten we direct. We begrijpen dat dit vervelend kan zijn en dat u hier vragen over heeft. Op deze pagina vindt u informatie over de wachttijden per type onderzoek.

Waarom u soms wacht op een onderzoek

Soms is er wachttijd voordat een onderzoek begint. Als we veel verzoeken krijgen, kunnen we die niet allemaal tegelijkertijd oppakken. We maken elke dag de afweging welk onderzoek prioriteit krijgt. Dat is niet prettig voor degenen die moeten wachten.

Hoe we informeren over wachttijden

  • Bij strafzaken: het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt wanneer de zitting is. We starten met het onderzoek zodra de zittingsdatum bekend is. U krijgt hier bericht over.
  • Bij een beschermingsonderzoek: u krijgt een brief met informatie over de geschatte wachttijd bij de start van het onderzoek. We houden u op de hoogte als het langer duurt dan de geschatte wachttijd. Als het langer dan 3 maanden duurt, neem dan contact op met uw locatie voor een update over uw wachttijd.
  • Bij een onderzoek naar complexe scheidingen: u krijgt een brief met informatie over de geschatte wachttijd bij de start van het onderzoek. We houden u op de hoogte als het langer duurt dan de geschatte wachttijd. Als het langer dan 3 maanden duurt, neem dan contact op met uw locatie voor een update over uw wachttijd.

Uitleg wachttijden per onderzoek

Per onderzoek leggen we uit wat de oorzaak is van de wachttijd. Daarbij vermelden we ook de huidige wachtcijfers, onderverdeeld per type onderzoek.

Hieronder ziet u de huidige wachttijden.

Huidige wachttijden

Huidige wachttijden
ZorgvraagGemiddeld aantal weken wachttijd
Bescherming2
Gezag en omgang6,5
Adoptie4,5
Straf3,5
Schoolverzuim2,5
Brontabel als csv (123 bytes)

Toelichting wachttijden per type onderzoek

Stand van zaken

De Raad voor de Kinderbescherming doet maandelijks duizenden onderzoeken. Door het hoge aantal onderzoeken komt het voor dat gezinnen of kinderen moeten wachten. Op deze pagina onder 'stand van zaken' publiceert de Raad voor de Kinderbescherming elke maand de stand van zaken. 

Zie ook/direct naar

Kwaliteit van ons werk

Klacht of ervaring delen