Na ons onderzoek volgt er weer een zitting bij de kinderrechter. De rechter heeft het advies gelezen en wil weten wat u en de andere ouder ervan vinden. Tijdens de zitting kunt u dat vertellen. De rechter neemt daarna een beslissing over het verzoek.
Videospeler
Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Deze video staat ook op YouTube en is eenvoudig te delen.
De uitnodiging voor de zitting krijgt u van de rechtbank. Er komt iemand van de Raad voor de Kinderbescherming naar de zitting. Dat is vaak iemand anders dan de raadsonderzoeker die het onderzoek gedaan heeft. Diegene kent wel het rapport met advies en vertelt er tijdens de zitting meer over.
De rechter kent het verzoek toe of wijst het verzoek af
De rechter kan het verzoek toekennen of afwijzen. Bijvoorbeeld: u heeft de rechter om een bepaalde omgangsregeling verzocht. De rechter kan uw verzoek toekennen (u krijgt de omgangsregeling) of afwijzen (u krijgt de gevraagde omgangsregeling niet).
Na de zitting
Wanneer de rechter het verzoek toekent of afwijst is er dus duidelijkheid. De afspraken gelden vanaf het moment van de beschikking of de datum die de rechter noemt in de beschikking. In het voorbeeld waarbij de rechter het verzoek om de omgangsregeling toekent: de omgangsregeling staat nu vast. U bent als ouders zelf verantwoordelijk voor het nakomen van de afspraken. De Raad voor de Kinderbescherming heeft daar geen rol meer in.
Heeft u behoefte aan meer uitleg? Neem gerust contact op met de raadsonderzoeker.
Veelgestelde vragen over de beslissing door de rechter
Overleg met uw advocaat wat u kunt doen. Met vragen kunt u ook terecht bij Het Juridisch Loket. Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter, dan kunt u in hoger beroep gaan. Daarvoor heeft u een advocaat nodig.
Niet altijd. Het raadsadvies is belangrijk voor de rechter. Maar daarnaast wil de rechter ook weten wat u, de andere ouder en uw kind ervan vinden. Alle belanghebbenden (zoals u en de andere ouder) mogen tijdens de zitting laten weten wat ze van het advies vinden. De rechter luistert en neemt tijdens of na de zitting een beslissing.