Kind en scheiding: afspraak over zorg
Na een scheiding zijn er afspraken nodig over de zorg voor uw kind. Lukt het u als ouders niet om het samen eens te worden? Ook niet na bemiddeling? Dan kunt u of de andere ouder de familierechter vragen om een beslissing te nemen. Op verzoek van de rechter denkt de Raad voor de Kinderbescherming vaak mee over wat in belang van uw kind is. Soms adviseren we al tijdens de zitting, soms is er eerst onderzoek nodig.
Wat gebeurt er als de rechter ons om advies vraagt?
De rechter vraagt ons om advies bij zaken die gaan over bijvoorbeeld de omgangsregeling. Of wanneer nog niet duidelijk is waar uw kind na de scheiding gaat wonen. Ook kan het gaan over de verdeling van zorgtaken of wie de belangrijke beslissingen over uw kind neemt.
Hieronder ziet u wat u kunt verwachten van een advies of onderzoek.

Zitting bij de rechter
Op verzoek van de rechter komt er iemand van de Raad voor de Kinderbescherming naar de zitting. We denken mee over wat in het belang van uw kind is. Soms geven we al tijdens de zitting advies, soms is er eerst onderzoek nodig. Ook verwijst de rechter u soms naar hulpverlening.
Meer over de zitting bij de rechter
Soms is er onderzoek nodig voor een goed advies
Is er nog onvoldoende informatie om een goed advies te kunnen geven? Dan gaan we eerst onderzoek doen. De rechter laat ons weten waarover die precies advies van ons wil.

Voorbereiding onderzoek
Wanneer de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek gaat doen, krijgt u een brief met uitleg. In de brief staat waarover het onderzoek gaat, wat u van het onderzoek kunt verwachten en hoe u zich erop kunt voorbereiden. Er is meestal een wachttijd voordat we kunnen beginnen.
Meer uitleg over het onderzoek

Start onderzoek
De raadsonderzoeker begint met het verzamelen van informatie die kan helpen bij het onderzoek. U krijgt een uitnodiging voor een gesprek.
Meer over de start van het onderzoek

Gesprekken met de raadsonderzoeker
Een raadsonderzoeker praat tijdens het onderzoek met u, de andere ouder, uw kind en anderen die uw situatie goed kennen. Bijvoorbeeld een arts of leraar. We praten over de vraag van de rechter en welke afspraken het beste zijn voor uw kind.
Meer over de gesprekken

Het rapport
Na alle gesprekken schrijft de raadsonderzoeker een rapport en bespreekt dat met u en meestal uw kind. In het rapport staat wat er is besproken en wat we de rechter adviseren. U heeft 5 werkdagen om erop te reageren. Daarna krijgen u, de andere ouder, uw kind (vanaf 16 jaar) en de rechter het definitieve rapport met het advies.
Meer over het rapport

Beslissing door de rechter
De rechtbank nodigt u uit voor een zitting. U kunt tijdens de zitting vertellen wat u van ons advies vindt. De rechter neemt tijdens of na de zitting een beslissing. Er zijn nu duidelijke afspraken over de zorg voor uw kind.
Meer over de beslissing door de rechter
Heeft u of uw kind vragen over het onderzoek?
We begrijpen dat er veel op u afkomt. Misschien heeft u behoefte aan meer uitleg. Neem gerust contact op met de raadsonderzoeker. Of bel naar uw raadslocatie als u nog niet in contact bent met een raadsonderzoeker. Het telefoonnummer vindt u bij locaties & contact.

Informatie voor jongeren
Voor jongeren die meer willen weten over het onderzoek is er informatie die past bij hun leeftijd. Er zijn uitlegvideo's en tips over waar ze terecht kunnen met vragen. De informatie is het meest geschikt voor jongeren tussen 12 en 18 jaar.

Hoe praat u hierover met uw kind?
Om u te helpen uw kinderen te informeren, bieden we praatplaten over belangrijke momenten in het onderzoek. U kunt de praatplaten delen met uw kind en eventueel samen bespreken. Ze zijn het meest geschikt voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.
Naar praatplaten voor kinderen.