Na alle gesprekken schrijft de raadsonderzoeker een rapport en bespreekt dat met u en meestal uw kind. In het rapport staat wat er is besproken en wat we de rechter adviseren. U heeft 5 werkdagen om erop te reageren. Daarna krijgen u, uw kind (vanaf 16 jaar), de rechter en de andere ouder het definitieve rapport met het advies.
Deze video staat ook op YouTube en is eenvoudig te delen.
Belangrijkste informatie in het rapport
In het rapport staat hoe het onderzoek is verlopen en hoe de Raad voor de Kinderbescherming naar uw situatie kijkt. Ook leest u de belangrijkste punten die in de verschillende gesprekken besproken zijn.
Het advies aan de rechter
Het advies is een antwoord op de vraag die de rechter aan ons stelde. Als voorbeeld: de rechter vraagt ons om advies over de hoofdverblijfplaats van uw kind. We adviseren de rechter waar uw kind volgens ons het beste kan wonen en waarom we dat vinden. Die afweging maken we op basis van alle ontvangen informatie, ook die van u.
De raadsonderzoeker bedenkt het advies niet alleen, maar altijd met 1 of meerdere collega’s.
‘Ouders reageren best vaak op het rapport. Ik lees de reacties, voeg ze toe als bijlage of zet ze in het rapport. En soms verander ik nog iets in het rapport zelf. ’ - Liesbeth, raadsonderzoeker
De raadsonderzoeker bespreekt het rapport met u tijdens een adviesgesprek. U krijgt het rapport tijdens dat gesprek of kort erna via e-mail of post.
U kunt reageren voordat het rapport definitief wordt
Heeft u opmerkingen? Of staat er iets in het rapport dat echt niet klopt? Geef dit binnen 5 werkdagen door aan de raadsonderzoeker. De raadsonderzoeker past feitelijke onjuistheden aan. Dus bijvoorbeeld: een datum of naam die niet klopt.
Uw reactie wordt toegevoegd aan het rapport
Uw reactie of een deel ervan wordt aan het definitieve rapport toegevoegd. Als dat rapport naar de rechter gaat, zit uw reactie daar dus bij.
Het rapport gaat naar de rechter en de belanghebbenden: dat zijn in elk geval de ouders/verzorgers met gezag. In het rapport staat wie er nog meer een kopie krijgen.
Afhankelijk van de leeftijd krijgt uw kind ook een rapport of gedeelte daarvan. In het algemeen ontvangen kinderen vanaf 16 jaar het hele rapport. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar ontvangen meestal hun eigen gespreksverslag of gedeelte van het rapport. De Raad voor de Kinderbescherming bepaalt wat uw kind precies krijgt.
We begrijpen dat er veel op u afkomt. Misschien heeft u behoefte aan meer uitleg. Neem gerust contact op met de raadsonderzoeker. Of bel naar uw raadslocatie als u nog niet in contact bent met een raadsonderzoeker. Het telefoonnummer vindt u bij locaties & contact.
Veelgestelde vragen over het rapport
Overleg met uw advocaat wat u kunt doen. Met vragen kunt u ook terecht bij Het Juridisch Loket. Voordat de rechter een beslissing neemt, krijgt u in elk geval de mogelijkheid om de rechter te vertellen wat u van ons advies vindt. Meestal gebeurt dat tijdens de zitting. Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter, kunt u in hoger beroep gaan. Daarvoor heeft u een advocaat nodig.
Niet altijd. Het raadsadvies is belangrijk voor de rechter. Maar daarnaast wil de rechter ook weten wat u, de andere ouder en uw kind ervan vinden. Alle belanghebbenden (zoals u en de andere ouder) mogen tijdens de zitting laten weten wat ze van het advies vinden. De rechter luistert en neemt uiteindelijk een beslissing.