Praten met de raadsonderzoeker

Je krijgt een uitnodiging voor een gesprek met de raadsonderzoeker. Je ouders zijn niet bij dat gesprek. Je mag wel iemand meenemen die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend, mentor of tante. De raadsonderzoeker praat ook met je ouders en anderen die jullie goed kennen.

Deze video staat ook op YouTube en is eenvoudig te delen.

Waar gaan we over praten?

We snappen dat het lastig is als je ouders uit elkaar gaan of veel ruzie maken. Je kan je boos, verdrietig voelen of juist blij zijn dat er iets verandert. De raadsonderzoeker wil horen hoe het met je gaat. We praten over de situatie, wat er goed gaat en wat er beter kan. Wat zou jij graag anders zien? Wat vind jij belangrijk? We luisteren goed naar je.

We snappen dat er veel op je afkomt. Wil je iets overleggen? Neem gerust contact op met de raadsonderzoeker. Je kunt ook bellen met de locatie in jouw regio.

Tips voor je gesprek met de raadsonderzoeker

  • Tip en telefoon in de hand

    1. Weet je al wat je wil vertellen? Zet het in je telefoon. Fijn om tijdens het gesprek bij de hand te hebben.

  • 2. Je ouders zijn niet bij het gesprek, maar je kunt wel iemand anders meenemen.

  • 3. Je mag het gesprek voor jezelf opnemen. Het is fijn als je wel overlegt met de raadsonderzoeker hoe je dat doet.

  • 4. Vraag de raadsonderzoeker of je het gespreksverslag mag lezen.

Raadsonderzoeker leest

Wie leest wat ik vertel?

Na je gesprek schrijft de raadsonderzoeker een gespreksverslag. Daarin staan de belangrijkste punten waarover jullie gepraat hebben. Het gespreksverslag komt ook in het rapport dat de raadsonderzoeker maakt na het onderzoek. Je ouders en de rechter krijgen dat rapport ook.

Praten

Moet ik met een raadsonderzoeker praten?

Het hoeft niet, maar het is wel slim. De raadsonderzoeker vindt het belangrijk om te horen hoe het met je gaat en wat je van de situatie vindt. Zo kunnen we rekening houden met wat voor jou belangrijk is.

‘Je hoeft niet te kiezen tussen je ouders of mij te vertellen waar je het liefste bent. Als je er wel iets over wilt zeggen, dan mag dat.’ 
- Liesbeth, raadsonderzoeker

Met wie praat de raadsonderzoeker nog meer?

De raadsonderzoeker praat met je ouders en meestal met anderen die jullie goed kennen. Dat kunnen familieleden of vrienden zijn, maar ook een leraar of hulpverlener. Weet jij iemand? Geef dat gerust door. De raadsonderzoeker houdt rekening met de wensen van jou en je ouders, maar kiest uiteindelijk zelf met wie die gaat praten.