Op verzoek van de rechter komt er iemand van de Raad voor de Kinderbescherming naar de zitting. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij zaken die gaan over de omgangsregeling tijdens of na een scheiding. We denken mee over wat in belang van uw kind is. Soms beslist de rechter al tijdens de zitting, soms is er voor een advies eerst onderzoek nodig.
Deze video staat ook op YouTube en is eenvoudig te delen.
De uitnodiging voor de zitting krijgt u van de rechtbank. Uw kind krijgt vanaf 12 jaar vaak een uitnodiging voor een gesprek met de rechter: het kindgesprek. Soms nodigt de rechtbank ook jongere kinderen uit. Tijdens het kindgesprek kan uw kind de rechter vertellen wat het van de situatie vindt. Een brief schrijven kan ook. Wil uw kind liever niet met de rechter praten of een brief sturen? Het is niet verplicht.
Medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming bij de zitting
Er komt iemand van de Raad voor de Kinderbescherming naar de zitting. Deze medewerker leest vooraf het verzoek en verweer. Ook bekijkt de medewerker of de Raad voor de Kinderbescherming eerder onderzoek heeft gedaan. Tijdens de zitting adviseert de medewerker de rechter over het belang van uw kind. Is er voor een goed advies eerst onderzoek nodig? Dan komt u in contact met een raadsonderzoeker van de Raad voor de Kinderbescherming. Dat is vaak iemand anders dan degene die u tijdens de zitting heeft gezien.
'Ouders schrikken vaak een beetje dat er iemand van de Raad voor de Kinderbescherming bij de zitting is. Ik leg dan uit: Ik ben er om mee te denken met u beiden over het belang van uw kind. Ik denk mee omdat u er samen niet uitkomt.' - Flip, raadsmedewerker
Meer over de zitting
Wilt u meer weten over wat er gebeurt als u of de andere ouder een verzoek bij de kinderrechter indient? U vindt meer informatie op rechtspraak.nl over de procedure over een omgangsregeling of zorgregeling of procedure verzoek ouderlijk gezag.
1. De rechter neemt een beslissing over uw verzoek
Dat de Raad voor de Kinderbescherming naar uw zitting komt, betekent niet dat er altijd onderzoek nodig is. We geven ook regelmatig tijdens de zitting advies. De rechter kan daarna meteen een beslissing nemen over het verzoek van u of de andere ouder. U krijgt een brief met de beslissing van de rechtbank: de schriftelijke beschikking. Het kan ook zijn dat u niet tijdens de zitting, maar pas in de schriftelijke beschikking leest wat de uitkomst is.
Het verzoek toekennen of afwijzen
Als voorbeeld: u vraagt de rechter om een bepaalde omgangsregeling. De rechter kan uw verzoek toekennen (u krijgt de omgangsregeling) of afwijzen (u krijgt de gevraagde omgangsregeling niet).
Bent u het niet eens met de beslissing?
Overleg met uw advocaat wat u kunt doen. Met vragen kunt u ook terecht bij Het Juridisch Loket. Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter, dan kunt u bijvoorbeeld in hoger beroep gaan. Daarvoor heeft u wel een advocaat nodig.
De rechter kan besluiten de zaak aan te houden. Dan neemt de rechter nog geen beslissing, maar doet wel een tussenuitspraak. Bijvoorbeeld als de rechter denkt dat hulp of bemiddeling zinvol is. U hoort ook tot wanneer de rechter de beslissing uitstelt. Er wordt een datum gepland voor de zitting.
Eerst hulp
Wanneer u als ouders bij de familierechter komt, heeft u misschien al te maken gehad met hulpverlening en bemiddeling/mediation. Toch kan het de moeite waard zijn om opnieuw hulp te accepteren. Bijvoorbeeld als de hulp kan leiden tot gezamenlijke afspraken over de zorg voor uw kind. Als u hiervoor open staat, verwijst de rechter u meestal naar het Uniform Hulpaanbod (UHA) en legt meestal een voorwaardelijk raadsonderzoek op.
Onder UHA vallen een hulpverleningstrajecten die passen bij uw situatie. U hoeft niet te betalen voor deze hulp. Wel is het nodig dat u en de andere ouder er vrijwillig voor kiezen. Als het u als ouders lukt om tot een beslissing te komen, dan hoeven we geen onderzoek te doen.
Na de hulpverlening
Soms lukt het u met deze hulp om alsnog duidelijke afspraken te maken met de andere ouder over de zorg voor uw kind. Als ouders samen beslissen over de zorg, omgangsregeling of het gezag, dan is dat meestal beter voor het kind.
Levert de hulp binnen UHA toch onvoldoende op? Dan volgt meestal alsnog onderzoek en advies door de Raad voor de Kinderbescherming. De rechter beslist.
De rechter kan besluiten de zaak aan te houden. Dan neemt de rechter nog geen beslissing, maar doet wel een tussenuitspraak. Bijvoorbeeld als de rechter denkt dat onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming nodig is voor een goed advies. We gaan dan onderzoeken welke uitkomst het beste is voor uw kind. Op deze pagina en op kind en scheiding leest u meer over wat er gebeurt tijdens zo’n onderzoek. Als we onderzoek gaan doen, krijgt u daarover een brief met uitleg.
Datum voor een nieuwe zitting
Bij een tussenuitspraak hoort u ook tot wanneer de rechter de beslissing uitstelt. U krijgt alvast een datum voor een nieuwe zitting. Soms verschuift die datum omdat we nog niet klaar zijn met het onderzoek. Of omdat de rechter wil afwachten of uw situatie verbetert. Als de zitting verplaatst wordt, krijgt u daar bericht over van de rechtbank.
We begrijpen dat er veel op u afkomt. Misschien heeft u behoefte aan meer uitleg. Neem gerust contact op met de raadsonderzoeker. Of bel naar uw raadslocatie als u nog niet in contact bent met een raadsonderzoeker. Het telefoonnummer vindt u bij locaties & contact.