2. Voorbereiding onderzoek
Wanneer de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek gaat doen, krijgt u een brief met uitleg. In de brief staat waarover het onderzoek gaat, wat u van het onderzoek kunt verwachten en hoe u zich erop kunt voorbereiden. Er is meestal een wachttijd voordat we kunnen beginnen.
Deze video staat ook op YouTube en is eenvoudig te delen.
We begrijpen dat er veel op u afkomt. Misschien heeft u behoefte aan meer uitleg. Neem gerust contact op met de raadsonderzoeker. Of bel naar uw raadslocatie als u nog niet in contact bent met een raadsonderzoeker. Het telefoonnummer vindt u bij locaties & contact.

U of de andere ouder doet de familierechter een verzoek. Dat kan gaan over:
- Verdeling van zorg- en opvoedtaken
- Omgangsregeling
- Hoofdverblijfplaats
- Gezag
- Toestemming voor bijvoorbeeld een verhuizing, inschrijving school of medische behandeling
Waarover gaat het onderzoek?
De rechter stelt ons een onderzoeksvraag. Die vraag gaat bijvoorbeeld over waar uw kind het beste kan wonen na de scheiding. Of naar welke school uw kind gaat. In de brief met uitspraak van de rechter staat de onderzoeksvraag. Op basis van ons onderzoek beantwoorden we de vraag van de rechter en geven we advies.
Heeft u er vragen over? Die kunt u met uw advocaat bespreken. Of bel met de raadslocatie die het onderzoek doet. Het telefoonnummer vindt u bij locaties & contact.
Zo bereidt u zich voor op het onderzoek
1. Grip krijgen op de situatie
Lees de documenten van de rechter nog eens goed door. Ook het bekijken van eerdere verslagen of rapporten van een hulpverlener of mediator (bemiddeling) kan zinvol zijn. Zo krijgt u meer grip op uw situatie. Dit kan ook helpen in het gesprek met de raadsonderzoeker. Bespreek wat u heeft gelezen eventueel met iemand. Bijvoorbeeld met uw advocaat of hulpverlener.
2. Wat wilt u met de raadsonderzoeker bespreken?
Wat vindt u belangrijk om te vertellen aan de raadsonderzoeker? Hoe ziet u uw ouderschap in de toekomst? En het gezamenlijke ouderschap met de andere ouder? Waar heeft uw kind straks het meeste aan? Denk hierover na en schrijf er eventueel iets voor uzelf over op.
3. Vraag hulp van iemand die u vertrouwt
U kunt hulp vragen bij de voorbereiding van het gesprek. Bijvoorbeeld van uw advocaat, een goede vriend of familielid. Ook kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de raadsonderzoeker. Diegene kan meeluisteren en meedenken over de verbetering van de situatie.
4. Extra informatie en hulp voor ouder en kind
Uitelkaarmetkinderen.nl
Informatie met als doel: zo min mogelijk schade voor u en uw kind na de scheiding.
Villa Pinedo
Steun en informatie voor ouders en kinderen die te maken krijgen met een scheiding.
Jeugdstem
Vertrouwenspersonen voor ouders, jongeren en kinderen.
Rechtspraak.nl
Website van de rechtbanken met informatie over rechtszaken.
Juridischloket.nl
Eerste hulp bij juridische vragen voor ouders en kinderen.
Extra onderzoek bij ernstige zorgen over veiligheid of ontwikkeling kind
Zijn er ernstige zorgen of uw kind veilig op kan groeien? Dan kunnen we besluiten om naast dit onderzoek ook een beschermingsonderzoek te starten. Tijdens zo’n beschermingsonderzoek zoeken we uit wat er nodig is om de situatie voor uw kind te verbeteren.
Denken we dat een beschermingsonderzoek nodig is? Dan hoort u dat van de raadsonderzoeker. Ook krijgt u een brief met informatie over het onderzoek.
Lees meer over beschermingsonderzoek