4. Gesprekken met de raadsonderzoeker

Een raadsonderzoeker praat tijdens het onderzoek met u, de andere ouder, uw kind en anderen die uw situatie goed kennen. Bijvoorbeeld een hulpverlener of leraar. We praten over de vraag van de rechter en welke afspraken het beste zijn voor uw kind. De raadsonderzoeker maakt van elk gesprek een verslag. 

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Deze video staat ook op YouTube en is eenvoudig te delen.

We nodigen u en uw kind telefonisch of per brief uit voor een gesprek. Vindt de Raad voor de Kinderbescherming uw kind nog te jong voor een gesprek? Dan wil de raadsonderzoeker uw kind in elk geval zien. 

De raadsonderzoeker met wie u gaat praten is meestal iemand anders dan de medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming die bij de zitting was. De raadsonderzoeker weet wel wat er tijdens de zitting is besproken. 

Waar is het gesprek?
Het gesprek is bij u thuis, bij de Raad voor de Kinderbescherming of op een andere, neutrale plek. Bijvoorbeeld op school voor het gesprek met uw kind. U kunt zelf ook aangeven wat u prettig vindt. Gaat de vraag van de rechter over waar uw kind woont of gaat wonen? Dan wil de Raad voor de Kinderbescherming zien hoe u woont en hoe de andere ouder woont. De raadsonderzoeker spreekt dan meestal af bij u thuis. 

We begrijpen dat er veel op u afkomt. Misschien heeft u behoefte aan meer uitleg. Neem gerust contact op met de raadsonderzoeker. Of bel naar uw raadslocatie als u nog niet in contact bent met een raadsonderzoeker. Het telefoonnummer vindt u bij locaties & contact.

Gesprekken met de ouders

U praat ongeveer 1 tot 1,5 uur met een raadsonderzoeker over uw kind en wat er verder speelt. Hoe kijkt u naar de situatie en de vraag van de rechter? Het gesprek gaat over wat er goed gaat, welke zorgen er zijn en wat deze zorgen betekenen voor uw kind. Ook kunt u vertellen welke uitkomst volgens u het beste is voor uw kind.

U kunt iemand meenemen
Als u dat prettig vindt, kunt u iemand meenemen naar het gesprek. Iemand die meeluistert en met u meedenkt. Dat kan een vriend of familielid zijn, maar ook een advocaat of hulpverlener. Voor een professionele vertrouwenspersoon kunt u terecht bij Jeugdstem. 

Wat neemt u verder mee naar het gesprek?
Alle documenten die aan de orde zijn gekomen bij de zitting, hebben we ontvangen van de rechtbank. Die hoeft u dus niet mee te nemen. Heeft u aantekeningen gemaakt of vragen opgeschreven als voorbereiding op het gesprek? Neem deze dan wel mee, ze kunnen u helpen tijdens het gesprek. 

Geluidsopname voor eigen gebruik
U mag een geluidsopname maken als deze voor eigen gebruik is en u de privacy van anderen niet schendt. Het is wel fijn als u met de raadsonderzoeker overlegt wat u opneemt en hoe u dat doet. We maken graag afspraken over het gebruik van de opname. Zijn er anderen bij het gesprek? Dan heeft u van hen toestemming nodig.

De raadsonderzoeker maakt een gespreksverslag
Na het gesprek maakt de raadsonderzoeker een gespreksverslag. Daarin staat niet alles wat er is besproken, maar wel wat belangrijk is voor het onderzoek en het advies aan de rechter. Het gespreksverslag komt later in het rapport dat ook de andere ouder en belanghebbenden krijgen. Wilt u het gespreksverslag zien voordat het in het rapport komt? Overleg dat gerust met de raadsonderzoeker. 

‘We vinden het belangrijk dat ouders kunnen reageren op wat er over hen gezegd wordt. Als ik tijdens een van de gesprekken iets hoor dat ik nog niet met de ouder besproken heb, bel ik meestal om daarnaar te vragen. En: als ouders het rapport met alle gespreksverslagen voor het eerst lezen, kunnen ze daar ook altijd op reageren. ’ - Liesbeth, raadsonderzoeker.

U krijgt altijd de mogelijkheid om op het rapport te reageren voordat het rapport definitief wordt. Staat er iets in dat feitelijk onjuist is? Bijvoorbeeld een naam of datum die niet klopt? Dan past de raadsonderzoeker de tekst aan. Andere reacties of een gedeelte daarvan voegen we toe aan het rapport.

Netwerkbijeenkomst

De raadsonderzoeker kan ervoor kiezen om met een deel of alle betrokkenen tegelijkertijd te praten. Zo praten we niet over elkaar, maar mét elkaar. Iedereen krijgt de kans mee te denken over oplossingen en afspraken. Het is een gesprek over wat er goed gaat en welke zorgen er zijn. Welke uitkomst is het beste voor uw kind?

Tijdens zo’n netwerkbijeenkomst bespreekt u dat met de raadsonderzoeker en het professionele en/of uw sociale netwerk. Mensen uit uw sociale netwerk zijn bijvoorbeeld een oma, buur of goede vriend. Met uw professionele netwerk bedoelen we betrokken professionals zoals een leraar, huisarts of politie. Soms is uw kind er (deels) bij. Ook is er soms een gedragsdeskundige bij. 

Aan het eind van de bijeenkomst maken we samen afspraken over de toekomst en welke hulp er mogelijk nodig is. Alle deelnemers krijgen een gespreksverslag waarin ook de afspraken staan. Het gespreksverslag komt later in het rapport. Wilt u het gespreksverslag zien voordat dit in het rapport komt? Overleg dat gerust met de raadsonderzoeker.

Veelgestelde vragen over de gesprekken met de raadsonderzoeker