Deze video staat ook op YouTube en is eenvoudig te delen.
We begrijpen dat er veel op u afkomt. Misschien heeft u behoefte aan meer uitleg. Neem gerust contact op met de raadsonderzoeker. Of bel naar uw raadslocatie als u nog niet in contact bent met een raadsonderzoeker. Het telefoonnummer vindt u bij locaties & contact.
De raadsonderzoeker verzamelt informatie
De raadsonderzoeker begint met het verzamelen van de informatie en komt zo meer te weten over uw kind en de situatie. Op basis daarvan krijgt de Raad voor de Kinderbescherming een voorlopig beeld van hoe het gaat. We kijken naar welke zorgen er zijn en naar wat er al goed gaat.
Beter begrijpen hoe uw kind opgroeit
De raadsonderzoeker maakt een tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van uw kind. Dat zijn bijvoorbeeld: een verhuizing en de scheiding. Ook eerdere hulpverlening of bemiddeling krijgen een plek op de tijdlijn. Zo ontstaat er een overzicht van de gebeurtenissen die van belang zijn voor het onderzoek.
Voorop staat: wat is het beste voor uw kind?
Het kan zijn dat u als ouder een lastige scheiding meemaakt. Verdriet, woede en gevoelens van onmacht zijn niet ongewoon in zo’n situatie. Het onderzoek gaat niet over wie van u er gelijk heeft. We richten ons op de vraag van de rechter en wat het beste is voor uw kind.
Deskundigen denken mee over oplossingen
De raadsonderzoeker overlegt met een gedragsdeskundige en soms een juridisch deskundige van de Raad voor de Kinderbescherming over de situatie van uw kind en de vraag van de rechter. Zij denken mee over het advies aan de rechter.
‘We gaan ervan uit dat u goed voor uw kinderen zorgt. Maar u bent het samen oneens over hoe nu verder moet in deze nare situatie. Daar gaan we over meedenken.’ - Flip, raadsmedewerker
Veelgestelde vragen over de start van het onderzoek
Een raadsonderzoeker werkt bij de Raad voor de Kinderbescherming. Tijdens het onderzoek, houdt de raadsonderzoeker zich bezig met:
Het praten met u, uw kind en anderen die uw kind goed kennen, zoals een leraar van uw kind.
Het onderzoeken hoe het met uw kind in diens omgeving gaat en welk advies in belang van uw kind is.
Het schrijven van een onderzoeksrapport met advies aan de rechter.
U krijgt altijd de kans om te reageren op wat de andere ouder ons vertelt.
Wanneer we niet tegelijkertijd met u en de andere ouder praten, weet u niet precies wat uw ex-partner vertelt. Wel komen er verslagen van alle gesprekken in het rapport. U krijgt dat rapport te zien en kunt erop reageren. Ook bij de rechter is er ruimte om te vertellen wat u van het rapport en het advies vindt.
Vertelt uw ex-partner dat u uw kind mogelijk in gevaar brengt? Dan vraagt de raadsonderzoeker u of dat klopt en hoe u ernaar kijkt. Ook checkt de raadsonderzoeker die zorgen of beschuldigingen bij anderen die uw kind goed kennen.
Voordat de raadsonderzoeker met u praat, maakt die een samenvatting van alle documenten (ook wel genoemd: stukken) die we van de rechtbank krijgen. De raadsonderzoeker gebruikt daarnaast informatie die al bij ons bekend is. Het gaat bijvoorbeeld om:
Het verzoek aan de rechter door u of de andere ouder.
Het verweerschrift van u of de andere ouder.
De beschikking van de rechter met de vraag van de rechter om advies aan de Raad voor de Kinderbescherming.
Informatie over eerdere raadsonderzoeken als die er geweest zijn.
Informatie over contactmomenten tussen ouders, hulpverlening en de Raad voor de Kinderbescherming als die er geweest zijn.
In ons rapport staat altijd welke informatie we hebben gebruikt en wie we hebben gesproken tijdens ons onderzoek.
De Raad voor de Kinderbescherming vindt het belangrijk om uw verhaal, standpunten en wensen goed te begrijpen. Daarom willen we u graag spreken.
Meewerken is wel verstandig
U bent niet verplicht om mee te werken, maar het is wel verstandig. De Raad voor de Kinderbescherming gaat namelijk wel door met het onderzoek. En door niet mee te werken kunnen we in het onderzoek geen rekening houden met hoe u naar de situatie kijkt.
Iemand meenemen die u vertrouwt
U kunt niet iemand in uw plaats naar het gesprek met de raadsonderzoeker laten gaan, ook niet uw advocaat. Het gaat om uw verhaal, uw visie en uw reactie. Die kunnen alleen door uzelf, vanuit uw beleving worden verteld. Wel kunt u iemand meenemen die meedenkt en ondersteunt: een vertrouwenspersoon. Dat kan een vriend of familielid zijn, maar ook een advocaat of hulpverlener. Voor een professionele vertrouwenspersoon kunt u terecht bij Jeugdstem.